El-renovering – sådan fungerer udskiftning af el

El-renovering – sådan fungerer udskiftning af el

Dårlige elektriske systemer er en almindelig årsag til brand. I gamle huse kan det være værd at udskifte det elektriske system, da det kan være støvet og farligt. En el-renovering kræver en meget dygtig fagmand, fordi der er risici omkring el. Læs mere om el-renovering her.

Få tilbud på renovering eller konstruktion – hurtigt, nemt og gratis

Har dit el-system brug for fornyelse? Tid til udskiftning af el eller nyt el?

Det kan være klogt at udskifte el, hvis du tror, at der kan være risiko for, at noget går galt. Hvis du ejer et hus, der er mere end 50 år gammelt, kan det være meget smart at tage en elektriker med. Hvis det elektriske system aldrig udskiftes, altså. En elektrisk renovering kan dog koste en krone, men er prisen værd, hvis man ser på risiciene, som igen kan stige endnu mere, hvis man lader den være, som den er. 

Hvor vigtig er din el

I dag lever vi ikke som før med tændte lys, bål og petroleumslamper. Vi har disse gadgets mere som hyggeligt tilbehør i dag. Med andre ord er vi ekstremt afhængige af vores el. Når den er slået ud, er vi lamslåede og har ikke engang evnen til at lave en kop kaffe. Når digitalt med alle dets trådløse netværk og nyt tilbehør dukker op en efter en, er det desuden vigtigt at følge med udviklingen.

Hvis du overtager et gammelt hus, er der al mulig grund til at gennemgå det eksisterende elektriske system. Du er måske ikke glad, for de gamle ledninger har svært ved at udføre deres arbejde. Eller du vil hellere ikke risikere brand på grund af gamle elektriske kabler og ledninger, der til enhver tid er ved at eksplodere. Derfor bør du få en elektriker til at foretage en grundig gennemgang. Dette gøres for eksempel med elektriske test og kontroller for derefter eventuelt at udskifte det eksisterende elektriske system.

Alle vigtige dele af dit el-system

Et elektrisk system består af forskellige dele – e-tavle, elledninger og stikkontakter med mere. Alle disse dele slides med årene, og når de er over 50 år, er det på høje tid at udskifte dem. Dette skal ved lov udføres af en autoriseret elektriker. En elektrisk renovering består af 3 eller flere dele:

  • Udskiftning af ledninger
  • Udskiftning af stikkontakt og afbrygere
  • Udskiftning af eltavle
  • Muligvis andre dokumenter som tillæg til stikkontakter, elektrisk gulvvarme m.m.

Udskiftning af el – trin for trin

Det første trin er at udskifte ledningerne. Elektrikerne afbrød derefter strømmen og åbnede stikkontakterne. De udskifter derefter kontakterne for endelig at installere jordede kontakter. Gamle huse har en tendens til at have ujordede ledninger, og du bør aldrig blande jordet og ujordet i samme rum. Et jordforbundet system er meget sikrere end et ugravet, men skulle du mod alle odds ønske dig et jordet, er omkostningerne omtrent de samme. Dette første trin kræver ofte flere elektrikere, måske 3. Jobbet tager dog mindre tid – cirka en hel arbejdsdag.

Stikkontakter og afbrydere

Det næste trin er at installere nye kontakter og stik, lampeudtag og stik. Dette tager også en hel dag og skal udføres af to eller tre elektrikere. Her kan du også investere i designede kontakter, der kan passe godt i nyere, ældre huse eller lejligheder. De er dog lidt dyrere.

Som et sidste trin har vi udskiftning af elmålerpanelet, med HPFI relæ og eltavle. Dette gøres normalt den sidste dag – normalt udskiftes hele det elektriske system på tre dage. Den sidste del er lidt enklere og kræver kun en eller to elektrikere på stedet. Det er dog vigtigt, at alt testes korrekt, når hele systemet er klar.

Udskiftning af det el i lejlighed og huse – hvad koster det?

Anslået arbejdstid: 64 timer
Timepris: 640kr 
Samlede omkostninger: cirka 60.000kr
Omkostninger ved materialer og produkter: cirka 18.500kr
Arbejdsomkostninger: cirka 41.500kr
Ekstra tillæg efter dine ønsker

Få tilbud på renovering eller konstruktion – hurtigt, nemt og gratis hos Miltronic

Kan være trådløse røgalarmer eller installation af en tyverialarm. Derefter kan du regne med yderligere 10.000kr i dit budget for begge trin. En almindelig røgalarm er betydeligt billigere, næsten 80 procent.

Du kan gøre lidt selv

Du bør aldrig narre og lege med elektricitet, medmindre du er utrolig kyndig. Der er dog nogle ting, du selv kan gøre, men selv her skal du være dygtig, f.eks. kan du læse at trække kabler selv hvis du tager et kursus. Du bør aldrig tage en chance, for den mindste fejl kan have frygtelige og fatale konsekvenser. Derudover får du ikke erstatning på forsikringen, hvis det viser sig, at du har leget elektriker på egen hånd. Hvis du er usikker. Du kan gøre dette selv:

  • Udskift pære
  • Istandsætte dit hjem efter elarbejder er lavet f.eks. male
  • Udskift en ødelagt stik sikring
  • Udskift dele i ødelagte splejsekabler
  • Du kan montere stik og ledningsafbrydere
 

At bede en elektriker eller elinstallatør om at lave et sluttest er en god idé. Dette er det første, du kan gøre, hvis du ikke rigtig ved, om du er klar til et elektrisk systemskifte. Gennem denne test finder du ud af alle de fejl og mangler, dit elektriske system kan have. Der er således ingen tvang til at foretage sig noget. Du kan derfor få udført testen og derefter sætte dig ned i fred og ro og tænke over, hvordan du vil fortsætte. Men hvis du ved med dig, at dit elektriske system opsamler støv, og at det er lige så gammelt som gaden, så kommer beslutningen normalt relativt hurtigt. Så er det simpelthen tid til at forny det – koste hvad det koster ønsker. Du bør aldrig lege med ild, har dine forældre sikkert fortalt dig. Det gælder også for el!

Vi samarbejder også med dygtige låsesmed på Frederiksberg, så hvis du også har brug for alarm og låse, så kan du med fordel bruge dem. 

El-renovering - sådan fungerer udskiftning af el i praktisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Lignende artikler

Stoppe fugtskade hurtigt - Hvordan?
Gode råd

Stoppe fugtskade hurtigt – Hvordan?

At stoppe en fugtskade hurtigt og løse en fugtskade hurtigt optimalt kræver en række trin for at minimere skaderne og genoprette de berørte områder. Her